12.8.05

Kωστής Παλαμάς

Aποσπάσματα
από το βιβλίο του Β.Α. Λαμπρόπουλου
«ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»

Ο Κωστής Παλαμάς με τον Γεώργιο Δροσίνη, τον Νίκο Γ. Καμπά, τον Δημ. Βικέλα και άλλους ανανεώσανε τη λογοτεχνική ζωή της Ελλάδος, δημιουργώντας την αθηναϊκή σχολή. Οι Παλαμάδες δώσανε πολλούς φωτιστές του γένους και Αγωνιστές της Ελευθερίας. Έλαβαν μέρος σε όλες τις πολεμικές εξορμήσεις του Μεσολογγίου από τα ορλωφικά ως την Έξοδο του Μεσολογγίου, όπου πέσανε πολλοί Παλαμάδες. Παλαμάδες υπήρξαν δάσκαλοι σε πατριαρχικές σχολές στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους. Δώσανε στα γράμματα και στην παιδεία εξαιρετικά δείγματα φιλολογίας και λογοτεχνίας, τα οποία έχουν επισημανθεί από τους κριτικούς και τους ιστορικούς.
...
Eχουν χαθεί πολλά κείμενα των Παλαμάδων, όταν κάηκε η βιβλιοθήκη της Παλαμαϊκής Σχολής στο Μεσολόγγι. Πρόγονος των Παλαμάδων είναι και ο 'Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, που έδρασε στη Θεσσαλονίκη και αναδείχτηκε σε κόσμημα της θεολογίας και της Εκκλησίας.
...
«Ο Κωστής Παλαμάς, επισημαίνει σε μελέτη του ο κριτικός Σπύρος Μήλας, δεν περνάει μονάχα τα μηνύματα της εποχής του, τα οποία ξεπηδούν μέσα από τις κοινωνικές αντιθέσεις και ανακατατάξεις, αλλά και τους οραματισμούς του, τις προοπτικές του για ένα κόσμο χωρίς σύνορα: «Γιούχα και πάντα γιούχα των Πατρίδων» (δικαιώνεται με την Ευρωπαϊκή κοινότητα), έναν κόσμο αδερφωμένο, ειρηνικό, ένα κόσμο της προκοπής, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής προόδου –αίτημα από τον Αισχύλο ακόμα-, έναν κόσμο με σχέσεις Αλληλοβοήθειας και Συνεργασίας στον τόπο παραγωγής υλικών αγαθών της κοινωνίας, που σημαίνει δημοκρατία. Δηλαδή ελευθερία λόγου, σκέψης, σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου, δίκαιο μοίρασμα των εργασιακών πόρων και τόσα άλλα, που οδηγούν την ανθρωπότητα στο ατέλειωτο πέλαγο της ευτυχίας και της ανάτασης με τα σίγουρα φτερά της επιστήμης.»
...
Ο Ρομαίν Ρολλάν είπε για τον Παλαμά, πως ήταν ο μεγαλύτερος σύγχρονος ποιητής της Ευρώπης. Το έργο του ατέλειωτο. Διδασκότανε στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα στη Σορβόννη, μαζί με τους άλλους μεγάλους ποιητές της ευρωπαϊκής διανόησης. Στο «Δωδεκάλογο του Γύφτου» χτυπά με μαστίγιο κάθε τι που στέκεται εμπόδιο στην αλήθεια. Ήταν ένα θεόρατο οικοδόμημα της ελληνικής λογοτεχνίας, που ακτινοβολεί στα τετραπέρατα του ελληνικού ορίζοντας.
...
Λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός, ότι το 1906 ο Κωστής Παλαμάς κλήθηκε και έγραψε τον «Ύμνο του εν Κερκύρα Γυμναστικού Συλλόγου». Ο Σύλλογος είχε ιδρυθεί το 1893 και σήμερα ονομάζεται «Κερκυραϊκός». Το ποίημα δημοσιεύτηκε σε περιοδικό της εποχής εκείνης με τη σημείωση «Ύμνος του εν Κερκύρα Γυμναστικού Συλλόγου» και στη συνέχεια «Οι ανωτέρω στίχοι αφιερωθέντες τω συλλόγω υπό του εν Αθήναις ποιητού κ. Κωστή Παλαμά, επ΄ ευκαιρία των εγκαινίων του γυμναστηρίου, εμελοποιήθησαν υπό του νεαρού Κερκυραίου μουσουργού κ. Νικολάου Τσερούτη. Σεπτέμβριος 1906». Οι παρτιτούρες όμως της μουσικής σύνθεσης δεν έχουνε βρεθεί.