19.1.06

Οικογενειακή ευθύνη; Ε, όχι!

Γράφει ο
Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γιατί τάχα η κυρία Βαληνάκη κατέθεσε δύο ώρες στον Άρειο Πάγο σαν «κλέφτρα» νύχτα και στα μουλωχτά, κι έφυγε από την πίσω πόρτα; Για να μη θιγεί ο σύζυγος υφυπουργός, ή ο φίλος πρωθυπουργός ή η Κυβέρνηση συνολικά; Γιατί αυτή η επιχείρηση; Δεν είναι πολίτης αυτής της χώρας; Και γιατί τάχα εδώ ισχύουν κανόνες εξαιρετικής διαφορετικότητας, έναντι των άλλων πρωταγωνιστών ή συνενόχων του παραδικαστικού κυκλώματος; Και γιατί τάχα ο κ. Ε. Μεϊμαράκης βλέπει φασισμό στην υποτιθέμενη….οικογενειακή ευθύνη; Η συλλογική ευθύνη ήταν ανακάλυψη των αυταρχικών καθεστώτων. Το εφάρμοσαν οι ρωμαίοι, το εφάρμοσαν οι Οθωμανοί, το εφάρμοσαν οι ναζί, αλλά στα δημοκρατικά καθεστώτα, όταν η σύζυγος του Καίσαρος δεν φαινότανε τίμια…έπεφτε και ο Καίσαρ. Να σας θυμίσουμε ότι πριν από χρόνια παραιτήθηκε σημαντικός ευρωπαίος ηγέτης, γιατί αποκαλύφθηκε ότι η γραμματέας του ήταν κατάσκοπος; Τι ευθύνη είχε ο πολιτικός της προϊστάμενος; Mα την επιλογή της και ότι «κοιμότανε» που δεν ήξερε τι έκανε η γραμματέας του. Πολύ περισσότερο, που ο κ. Βαληνάκης δεν γνώριζε τι έκανε η σύζυγός του.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά παραδείγματα ευρωπαίων ή άλλων πολιτικών, που παραιτήθηκαν, όταν προέκυψαν προβλήματα με συγγενείς τους (συζύγους, παιδιά, αδέρφια), ενώ σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα αυτό ήταν σύνηθες (Ιράκ λ.χ.).
Διερωτώμεθα τι θα γινόταν αν στη θέση του κ. Βαληνάκη ήταν άλλος υφυπουργός, του οποίου η σύζυγος φέρεται αναμεμειγμένη στο παραδικαστικό κύκλωμα, για το οποίο βοά η αγορά. Ας βγουν οι βουλευτές στους δρόμους, στις επαρχίες, στις πλατείες να ακούσουνε τι λέει ο κόσμος. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι δεν είναι δυνατόν ο Κεχαγιόγλου να είναι ένοχος και οι συνεργάτες του στο γραφείο να μην γνωρίζανε πώς κερδίζανε τις δίκες. Κι έπειτα τι παιχνίδι είναι αυτό μεταξύ Γιοσάκη-Κεχιαγόγλου, ο ένας καταγγέλλει την κυρία Χριστίνα Βαληνάκη και ο άλλος την αμνηστεύει. Μας μυρίζει επιχείρηση εκβιασμού, ή μήνυμα(;), βοηθήσετε γιατί θα βγουν κι άλλα άπλυτα με σημαίνοντα πρόσωπα, οπότε το παραδικαστικό κύκλωμα θα μπλέξει πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, καναλάρχες, χρηματιστές κλ.π., κλ.π. Αν το πράγμα προχωρήσει θα δούμε πράγματα και θάματα.Επομένως, κύριε Μεϊμαράκη, όχι φασιστική νοοτροπία, αλλά πολιτική ευαισθησία αποτελεί η παραίτηση του Υφυπουργού Βαληνάκη. Φασισμός είναι άλλο πράγμα, ας πούμε η εν κρυπτώ και στο σκοτάδι ανάκριση της συζύγου του Χριστίνας. Ο δημόσιος διασυρμός του ζεύγους, είναι, πάντως, χειρότερος από την καταδίκη της…