31.3.06

Η προπαγάνδα και η Κυβέρνηση

Γράφει ο Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Υπουργοί και άλλα στελέχη της Κυβερνήσεως με επικεφαλής τον Γ. Αλογοσκούφη όταν αναφέρονται σε καταγγελίες που κάνουν σε βάρος τους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απαντούν ότι όλα αυτά είναι «μαύρη προπαγάνδα». Οι υπεύθυνοι επικοινωνίας της Κυβερνήσεως και του κυβερνώντος κόμματος ασφαλώς δεν γνωρίζουν τι σημαίνει «μαύρη προπαγάνδα» και ποια είναι τα είδη της προπαγάνδας. Πάντως όσα λέγουν τα στελέχη της αντιπολιτεύσεως κάθε άλλο παρά «μαύρη προπαγάνδα» είναι. Κι αν είναι προπαγάνδα είναι «λευκή προπαγάνδα» κι όχι «μαύρη».

Η «λευκή προπαγάνδα» είναι αυτή που γνωρίζουμε τον αποστολέα και το μήνυμα, η «φαιά» είναι αυτή που γνωρίζουμε το μήνυμα και δεν ξέρουμε τον αποστολέα και η «μαύρη» είναι αυτή που δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα ούτε το μήνυμα. Είναι ύπουλη, σέρνεται και ξεγελά. Τέτοια προπαγάνδα ήταν οι ραδιοφωνικές εκπομπές του Γκαίμπελς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου εμφανιζόντουσαν ως εκπέμπουσες από τους συμμάχους και ξεγελούσαν τον άμαχο πληθυσμό με παραπειστικές πληροφορίες, ότι τάχα κέρδιζαν οι Γερμανοί και έχαναν οι σύμμαχοι. Επομένως οι καταγγελίες της αντιπολιτεύσεως είναι καθαρές, προέρχονται από γνωστό αποστολέα και το μήνυμα είναι, επίσης, καθαρό. Κάθε άλλο παρά «μαύρη προπαγάνδα» είναι.

Βέβαια στην προπαγάνδα χρησιμοποιείται και η τεχνική του ψίθυρου, όπου μία πηγή, ας πούμε ένα κόμμα, διαδίδει παρασκηνιακά ορισμένες απόψεις οι οποίες μεταδίδονται από στόμα σε στόμα και φθείρουν την Κυβέρνηση. Τον ψίθυρο χρησιμοποίησε κυρίως η «πέμπτη φάλαγγα» στην Ισπανία, αλλά και στην περίοδο του ψυχρού πολέμου τόσο οι σοβιετικοί όσο και οι αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους.

Με τον ψίθυρο οι Έλληνες έφθειραν στη διάρκεια της επταετίας την Κυβέρνηση των στρατιωτικών. Διέδιδαν διάφορες φήμες οι οποίες από στόμα σε στόμα γινόντουσαν πιστευτές και έφταναν στο εξωτερικό, απ΄ όπου μεταδιδόντουσαν από τα ΜΜΕ.

Αυτά τα λίγα για ενημέρωση του καθηγητού κ. Γ. Αλογοσκούφη και όσων επαναλαμβάνουν τα περί «μαύρης προπαγάνδας» εξαπατώντας τους ακροατές τους, αν το πράττουν σκόπιμα, ή να τα πληροφορηθούν αν δεν το γνωρίζουν, που είναι και το πιθανότερο!