4.3.06

ΒΙΒΛΙΟ

«Οι «Καρκαβιτσαίοι» ο Αντρέας των Λεχαινών και η Ναυπακτία-

Η διαδρομή του Ενιαίου Γένους των «Καρκαβιτσαίων»,

του Ηλία Στ. Δημητρόπουλου, έκδοση Α΄ Πάτρα 2005.

Ο συγγραφέας του βιβλίου έκανε μία συστηματική εργασία για να αναζητήσει το γενεαλογικό δέντρο του Αντρέα Καρκαβίτσα και τις απώτερες ρίζες του, που εμφανίζονται τον 16ο αιώνα και στους μετέπειτα αιώνες ξαπλωθήκανε από την Ήπειρο, στη Ρούμελη και κατόπιν στο Μοριά. Ο Ηλίας Στ. Δημητρόπουλος, ο οποίος τεκμηριώνει ότι και το δικό του όνομα προέρχεται από τους «Καρκαβιτσαίους», παρουσιάζει την δραστηριότητα των προγόνων του συγγραφέα στην Τριχωνίδα, στα Λεχαινά, στην Ολυμπία, στη Ναυπακτία και στο Μεσολόγγι, όπου ένας απ΄ αυτούς έλαβε μέρος και στην Έξοδο.

Ειδικότερα για τον Καρκαβίτσα της Εξόδου ο συγγραφέας γράφει:

«Ένας αγωνιστής του 1821, ο Γιώργος (Γεωργούλας) Καρκαβίτσας, αφού θα αγωνιστεί σε διάφορες μάχες στην Ηλεία τους πρώτους χρόνους της Επανάστασης, θα συνεχίσει τον Αγώνα στο Μεσολόγγι, θα διασωθεί στην Έξοδο και θα λάβει μέρος στην επανάκτηση του Βασιλαδίου το 1829. Αυτός ο Γεωργούλας Καρκαβίτσας θα παντρευτεί και θα εγκατασταθεί στο Μεσολόγγι και είναι ο γενάρχης των "Καρκαβιτσαίων" Μεσολογγίου».

Εκτός από τα σχόλια, τα αποδεικτικά στοιχεία του βιβλίου είναι σημαντικά και εντυπωσιάζει το πλήθος τους. Έχουν συγκεντρωθεί με πολύ κόπο έγγραφα, σημειώματα, παλιά δημοσιεύματα, αλλά και φωτογραφικό υλικό που αναφέρεται στους τόπους δράσης των "Καρκαβιτσαίων" και, ιδιαίτερα, του Αντρέα.

Είναι το βιβλίο αυτό ένα καλό ντοκουμέντο για τον Αντρέα Καρκαβίτσα, που είτε πείθονται είτε όχι οι αναγνώστες του για όσα αναφέρει ο συγγραφέας, είμαστε βέβαιοι ότι εντυπωσιάζονται από τη συστηματική εργασία, την ταξινόμηση του υλικού, τις φωτοτυπίες των εγγράφων και τις φωτογραφίες.

Πρόκειται, ασφαλώς, για μία εργασία αξιέπαινη και αξιόλογη, που πλουτίζει την ελληνική λογοτεχνική βιβλιογραφία. Η γλώσσα του βιβλίου απλή, λιτή, τα κεφάλαια μικρά-συνοπτικά και γρήγορα, δεν κουράζουν τον διαβαστεί, στον οποίο δίνουν χρόνο να σκεφτεί και να αξιολογήσει τα στοιχεία.

Ο Ηλίας Στ. Δημητρόπουλος, γνήσιος ρουμελιώτης, υποστηρίζει, και το αποδεικνύει, ότι οι «Καρκαβιτσαίοι» έχουν ρίζες στη Ρούμελη και ειδικότερα στη Ναυπακτία. Ο Αντρέας Καρκαβίτσας, εξάλλου, είχε πάντοτε την επιθυμία να βρίσκεται στο Μεσολόγγι, ταξίδευε συχνά στη Δωρίδα και ανέβαινε στα Κράβαρα (σ΄ ένα του ταξίδι στην ορεινή Ναυπακτία μαζί με τον Αντώνη Τραυλαντώνη).

Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ