31.3.06

Τι είναι δημοσιογραφία

Γράφει ο Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ


Οι καθημερινές νυχτερινές τηλεοπτικές εκπομπές δίνουν αφορμή για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των τηλεθεατών. Προβληματίζονται, τέλος πάντων, τι είναι κιτρινισμός, τι είναι είδηση, τι είναι δημοσιογραφία, ή, πώς πρέπει να είναι. Καλούμαστε στις συζητήσεις αυτές να διατυπώσουμε τη δική μας γνώμη, υποτίθεται πως είναι περισσότερο αυθεντική, λόγω της προγενέστερης δημοσιογραφικής μας σταδιοδρομίας.

Είναι, βέβαια, φανερό, σε όσους παρακολουθούν τηλεοπτικές εκπομπές και εφημερίδες, ότι υπάρχουν διαφορές στη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων. Οι τηλεοράσεις καλλιεργούν την υπερβολή, οι εφημερίδες είναι περισσότερο συγκρατημένες και πιο προσεκτικές. Επίσης, οι εφημερίδες διατυπώνουν τα θέματά τους με γλωσσική συνέπεια και ακρίβεια. Ο χειρισμός της ελληνικής γλώσσας από τους δημοσιογράφους του έντυπου Τύπου είναι περισσότερο συνεπής απ΄ ό,τι των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, όπου ακούγονται διάφορα περίεργα ελληνικά και κακοποιούνται οι γενικές και τα τριτόκλιτα.

Είναι, συνεπώς, κατανοητό από τα παραπάνω, ότι η καλή χρήση της ελληνικής γλώσσας, είτε στην έντυπη είτε στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία, είναι απαραίτητη. Δεν μπορεί να ασκείς τη δημοσιογραφία και να είσαι αγράμματος. Στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ συμβαίνει όμως αυτό, όπου απαιτείται θράσος, λίγος «τσαμπουκάς» και καμιά φορά και χυδαιότης, πράγματα που απουσιάζουν από το σύνολο, σχεδόν, των εφημερίδων.

Στις τηλεοπτικές εκπομπές οι παρουσιαστές (οι άνκορμαν, δηλαδή) δεν κάνουν δημοσιογραφία, γιατί οι ίδιοι γίνονται μέρος του γεγονότος και του προβλήματος που παρουσιάζουν. Δεν περιγράφουν τα γεγονότα, περιγράφουν τον εαυτό τους μέσα στα γεγονότα!

Απ΄ όλα αυτά μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του και να διατυπώσει έναν ορισμό για τη δημοσιογραφία, χωρίς να έχει ανάγκη των δικών μας «φώτων».

Επειδή όμως δεν μπορεί να ολοκληρώσουμε το παρόν άρθρο χωρίς να υπάρξει και μία από μέρους μας αποτίμηση της δημοσιογραφίας θα καταφύγουμε στην γνώμη ενός άλλου έγκυρου δημοσιογράφου. Του Ζαν-Μαρί Κολομπανί, διευθυντού έκδοσης της γαλλικής εφημερίδας Le Monde”.

Σε μία συνέντευξή του ο Γάλλος δημοσιογράφος, απαντώντας στο ερώτημα τι είναι δημοσιογραφία απάντησε ως εξής:

«Δημοσιογραφία είναι να καταγράψει όσο το δυνατόν πιο πιστά την πραγματικότητα και να είναι όσο γίνεται πιο ταπεινός (ο δημοσιογράφος) απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα. Η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα μάστορα, ενός τεχνίτη του λόγου. Δεν είναι ούτε επιστήμη, ούτε ένα επάγγελμα μέσα από το οποίο μπορούμε να κρίνουμε τι είναι ή όχι σωστό ή να παριστάνουμε τον διαιτητή. Δεν είναι επίσης επάγγελμα για διανοούμενους. Ένας διανοούμενος αλλιώς λειτουργεί. Δημοσιογραφία σημαίνει να βρίσκεσαι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα γεγονότα και να μπορείς να τα μεταφέρεις, να τα πεις».

Εμείς το προσυπογράφουμε χωρίς καμιά προσθήκη. Εσείς;