16.9.05

«Απόγονος» του πλάτανου του Ιπποκράτη στην Αυστραλία

Σε ειδική τελετή στην Σχολή Αγροτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, στην πόλη Ντάμπο της Νέας Νότιας Ουαλίας, φυτεύτηκε ένας «απόγονος» του πλάτανου, κάτω από τον οποίο φέρεται να δίδασκε ο Ιπποκράτης.
Η δενδροφύτευση του πλάτανου έγινε από τον πρώην αντιπρόεδρο της αυστραλιανής κυβέρνησης βουλευτή, Τζον Άντερσον και τον ομογενή υπουργό Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Τζον Χατζηστέργο, παρουσία ακαδημαϊκών διδασκάλων, προσωπικοτήτων και ομογενών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απαγγέλθηκε ο «Όρκος του Ιπποκράτη» στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και ακολούθησε ελληνική γιορτή.
Μιλώντας ο διευθυντής της Σχολής, καθηγητής Μπρους Χάρις, είπε:
«Όλα ξεκίνησαν από μια συζήτηση με τον συνάδελφο καθηγητή, Ντέιβιντ Τίλλερ, για τον κήπο της νεόδμητης Σχολής Κλινικής Ιατρικής, στο Ντάμπο. Σκεφτήκαμε πως θα ήταν ωφέλιμο να φυτέψουμε στον κήπο δέντρα με ιδιαίτερη σημασία για την Ιατρική. Αναρωτηθήκαμε, λοιπόν, για το είδος του δέντρου, κάτω από το οποίο ο Ιπποκράτης δίδασκε τους μαθητές του. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκα ότι ο Ιπποκράτης δίδασκε τους μαθητές του κάτω από τον παχύ ίσκιο ενός πλατάνου, στη νήσο Κως. Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, πως ένας από τους απογόνους του πλάτανου του Ιπποκράτη ζει στην περιοχή, όπου δίδασκε ο μεγάλος δάσκαλος της αρχαιότητος.
Αφού ξεπεράστηκαν οι αυστραλιανές γραφειοκρατικές διαδικασίες και με την άδεια της αυστραλιανής κυβέρνησης, εξασφαλίσαμε μία παραφυάδα του πλάτανου, που, μετά από τρίμηνη φροντίδα στο Βοτανικό Κήπο Σίδνεϊ, μεταφέρθηκε στο Ντάμπο».


Πηγή: www.voiceofgreece.gr