30.9.05

Η Πολιτεία υποδέχεται τους πρωταθλητές!

Χάλασε ο κόσμος μετά τη νίκη της εθνικής ομάδας καλαθοσφαιρίσεως στο Βελιγράδι. Εύγε για τη νίκη. Πολύ καλή για την εικόνα και τη φήμη της πατρίδας μας. Κάθε νίκη, κάθε διάκριση, οπουδήποτε κι αν γίνεται, προσφέρει στην Ελλάδα, αλλά τέτοιοι πανηγυρισμοί; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, Υπουργοί, παράγοντες και ΜΜΕ σ΄ ένα ξέφρενο "ντελίριουμ" για τη νίκη της καλαθοσφαίρισης. Και τέτοιες τιμές και τέτοιες αμοιβές!… Έχουμε τρελαθεί, ασφαλώς. Άρτος και θεάματα. Δώσε στο λαό θέαμα και από κάτω να υποβόσκουν τα κοινωνικά θέματα, η ανεργία και η φτώχεια να μαστίζει το λαό μας. Ποιος θα το πάρει είδηση, δεν βαριέσαι έχουμε ποδόσφαιρο. Έχουμε ολυμπιακούς, έχουμε καλαθοσφαίριση.
Και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ότι τάχα οι ψηλοί της καλαθοσφαίρισης αποτελούν το παράδειγμα για τις νέες γενιές. Γιατί, ρε γαμώτο τέτοιο παράδειγμα; Γιατί;
Πριν λίγες εβδομάδες εκδοθήκανε τα αποτελέσματα των εισιτηρίων εξετάσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Χιλιάδες παιδιά αγωνισθήκανε στον στίβο της μάθησης και της εκπαίδευσης. Κι ανάμεσα σ΄ αυτά τα παιδιά κάποια αριστεύσανε. Πήρανε 20, 19 και 18 ½, που είναι η υψίστη διάκριση και τιμή στις εξετάσεις αυτές. Ποιος νοιάστηκε για τα παιδιά αυτά; Μήπως η ερίτιμος Υπουργός Εθνικής Παιδείας; Μήπως ο αξιότιμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Μήπως ο κύριος Πρωθυπουργός (και υπουργός Πολιτισμού!), ή άλλος επίσημος από την Κυβέρνηση; Ουδείς!
Κανένας δεν νοιάστηκε να πει ένα εύγε σ΄ αυτά τα παιδιά. Ούτε η «Πολιτεία να τιμήσει τους πρωταθλητές των εισιτηρίων εξετάσεων».
Και για να πληγώσουμε τα δημοκρατικά αισθήματα ορισμένων πολιτικών μας, μόνο επί χούντας γινόντουσαν κάθε χρόνο εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι αριστούχοι. Σε μια, μάλιστα, τέτοια συνάθροιση στο σπίτι του τότε -ναι, του χουντικού Υπουργού Παιδείας- ήταν παρόντες η σύζυγος του Πρωθυπουργού, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και φέρανε τον ευρισκόμενο στην Αθήνα διάσημο καρδιοχειρουργό Κρίστιαν Μπάρναρντ. Παρόντες και οι δημοσιογράφοι όπως ο υπογράφων (εφ. ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ-ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ), ο διευθυντής του γραφείου τύπου του ΥΠΕΠΘ Δημ. Γκλαβάς, ο σημερινός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δημαράς (εφ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ), ο Κώστας Σακελλαρίου (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ), ο Μηνάς Παπάζογλου (εφ. ΤΑ ΝΕΑ), ο Οδ. Ζούλας (εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ).
Εκτός της δεξίωσης με τα παιδιά αριστούχους, οι εφημερίδες αφιερώνανε τότε σελίδες για να παρουσιάσουνε αυτά τα ταλέντα, που η σημερινή Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία ξεχνάνε. Αλίμονό τους, που οδηγούνε την Ελλάδα. Αλίμονο σε τι κατάντια θα φτάσουμε…