27.9.05

ΑΡΓΟΣ: η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας

Αποστολή: Β.Α.ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στο Άργος, όπου κι αν σκάψεις, θα βρεις σημαντικές αρχαιότητες, αλλά και η πόλη έχει πάρα πολλά ιστορικά μνημεία από τον Αγώνα του ΄21. Yπάρχουνε κτίρια της περιόδου του 1821, αλλά και αργότερα, όταν η Αργολίδα κατείχε σημαντική θέση στην ελεύθερη Ελλάδα με πρώτο Κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια και Πρωθυπουργό (Γραμματέα Επικράτειας) τον λόγιο ιστορικό και διπλωμάτη από το Μεσολόγγι Σπυρίδωνα Τρικούπη, πατέρα του μετέπειτα, επίσης, Πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη. Όλα αυτά είχαμε την ευκαιρία να τα διαπιστώσουμε σε επίσκεψή μας στο Άργος, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων ΔΙΟΜΗΔΕΙΑ 2005. Eκτός των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων, είδαμε μία πόλη σφύζουσα από ζωή και κίνηση. Ορμητήριό μας το ανακαινισμένο και συντηρημένο ξενοδοχείο «Μορφέας», στην κεντρική πλατεία. Η Αργολίδα κατοικείται από την 8η χιλιετία π.Χ. και η ανάπτυξη της αρχίζει από το 1600 π.Χ. με την εμφάνιση του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Κατά τον 13ο αιώνα π.Χ. ο αχαϊκός πολιτισμός από την Αργολίδα ξαπλώθηκε σ΄ ολόκληρη τη Μεσόγειο. Με τη λήξη του Πελοποννησιακού πολέμου η Αργολίδα αποτέλεσε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας, στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και τέλος έγινε τμήμα της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Νέοι κατακτητές αργότερα, οι Ενετοί, οι Φράγκοι και οι Τούρκοι (1460), οι οποίοι κρατήσανε την περιοχή μέχρι την Επανάσταση του 1821.

ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το Άργος είναι η αρχαιότερη πόλη στην Ελλάδα, ίσως και στην Ευρώπη. Η πόλη είναι χτισμένη στο ίδιο ακριβώς τόπο από τα αρχαία χρόνια. Έχουν αποκαλυφτεί πολλά αρχαιολογικά μνημεία με πιο γνωστό το Αρχαίο Θέατρο του 4ου π.Χ. αιώνα, χωρητικότητας 20.000 θεατών, λαξεμένο πάνω σε βράχο. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται τα Ρωμαϊκά Λουτρά, το Αρχαίο Ωδείο, η Αρχαία Αγορά και το Κριτήριο. Πάνω στο λόφο Λάρισσα, δυτικά της πόλης, δεσπόζει το Μεσαιωνικό Κάστρο, ενώ στην πλαγιά του λόφου η ιστορική εκκλησία της Παναγιάς της Κατακεκρυμμένης. Στα βορινά βρίσκεται ο λόφος Ασπίδα, πάνω στον οποίο είναι το προϊστορικό ιερό της Δειράδας με τους Μυκηναϊκούς τάφους.
Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και τα θαυμάσια νεοκλασικά κτίρια της πόλεως, όπως το Καλλέργειο, το Δημοτικό Μέγαρο, το Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο, το σπίτι του Σπυρίδωνα Τρικούπη κ.ά.

ΜΕΙΝΑΝΕ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
Το σπίτι του Σπυρίδωνα Τρικούπη, βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως 150 μ. από την κεντρική πλατεία. Έκτός από ιστορικό μνημείο (χτίστηκε το 1830), βρίσκεται δίπλα σε σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Ο ιδιοκτήτης του, που είναι η Αγροτική Τράπεζα, θέλει να το δώσει για εμπορική εκμετάλλευση. Ο Δήμαρχος Άργείων κ. Δημ. Πλατής και ο πρόεδρος της Δ.Ε.ΠΟ. κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος επισκεφτήκανε προ μηνών τον διοικητή της ΑΤΕ κ. Δημ. Μηλιάκο, που έδωσε υποσχέσεις για παραχώρηση του στο ΥΠ.ΠΟ. και στη συνέχεια να το διαχειριστεί ο Δήμος, ο οποίος προτίθεται να το κάνει ιστορικό και αρχαιολογικό πάρκο. Ως τώρα περιμένουνε (ματαίως) να πραγματοποιηθεί η υπόσχεση του Διοικητού, όπως προηγουμένως και των κ.κ. Βενιζέλου-Λάμπρου, Υπουργού Πολιτισμού και Διοικητού ΑΤΕ, αντιστοίχως. Μήπως πρέπει να επέμβει προσωπικά ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Α. Καραμανλής, ως αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού, αφού για όλα τα τρέχοντα και αυτονόητα θέματα πολιτισμού πρέπει να επιλαμβάνεται εκείνος; Κ΄ ύστερα μιλάμε για ανασυγκρότηση του Κράτους και κατάργηση της γραφειοκρατίας! Κατάργηση των τεχνοκρατών πρέπει, που κοιτάζουνε μονάχα τους αριθμούς, χωρίς συναίσθημα και χωρίς να σκέφτονται τον άνθρωπο και την κοινωνία. Οι αρχαιολογικοί και οι ιστορικοί χώροι αποτελούνε οικονομική πηγή και τουριστικού ενδιαφέροντος, δεν ανήκουνε στην σφαίρα των ψυχρών αριθμών, απαιτείται γνώσει, μεράκι, συναίσθημα, γνώση της παραδόσεως και της ιστορίας (που λείπει από τους τεχνοκράτες). Η Αργολίδα είναι ένας τέτοιος τόπος, με τις γύρω εκπληκτικές αρχαιότητες και τα ιστορικά μνημεία των Μυκηνών, της Τίρυνθας, του Ναυπλίου, της Κίου κ.λπ.


lvassilis@hotmail.com