21.12.05

«Το κέντημα μιάς ζωής»

Παρουσίαση βιβλίου
της Ελένης Σιδηρουργού
με τίτλο «Το κέντημα μιάς ζωής»

SYDNEY, Δεκέμβριος
Την περασμένη Παρασκευή, στην αίθουσα της ΑΧΕΠΑ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Κέντρου Ελληνικής Λογοτεχνίας και Ποίησης «Κωστής Παλαμάς» της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ & ΝΖ, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου στην ελληνική έκδοση της Ελένης Σιδηρουργού με τίτλο «Το κεντημα μιας ζωής». Την παρουσίαση έκανε, εκ μέρους του Κέντρου, ο ευρισκόμενος στο Σίντνεϊ δημοσιογράφος-συγγραφέας Β.Α. Λαμπρόπουλος. Ο ομιλητής είπε για το βιβλίο τα παρακάτω:

Η παρουσίαση
«Οι μισθοί ήταν πολύ χαμηλοί, όμως επιβιώσαμε από την οικονομική ύφεση χάρη στις καλές διαχειριστικές ικανότητες της μητέρας μας. Εκτός από τα ρούχα που μας έραβε, δημιούργησε ένα περιβολάκι, πήρε μερικές κότες και έτσι είχαμε αυγά ημέρας και φρέσκα λαχανικά εποχής. Το κύριο πρόβλημά της ήταν να μάθει την καινούργια γλώσσα...
...Όμως στο σπίτι, μόνο την ελληνική γλώσσα μιλούσαμε. Και συνήθιζε να μας λέει: «Όταν είσατε στο σχολείο, να μιλάτε Αγγλικά και να είστε καλοί μαθητές αλλά στο σπίτι πρέπει να μιλάτε ελληνικά για να μην τα ξεχάσετε».

»Τα λόγια αυτά, του βιβλίου της Ελένης Σιδηρουργού «Το κέντημα μιάς ζωής», που παρουσιάζει απόψε το Κέντρο Ελληνικής Λογοτεχνίας και Ποίησης «Κωστής Παλαμάς» της ΑΧΕΠΑ, αποτελούν, νομίζω, την πεμπτουσία του νοήματος της ζωής όλων των Ελλήνων ομογενών.
Μέσα σε λίγες γραμμές η συγγραφέας στο βιβλίο της, δίνει την εικόνα της μετανάστευσης, της δυσκολίας των ελληνικών οικογενειών να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, να μάθουνε την γλώσσα, να ξεπεράσουν εμπόδια κοινωνικά και οικονομικά, να διακριθούνε στην κοινωνία της Αυστραλίας και να υπερβούν τους γηγενείς στο εμπόριο, στις επιστήμες, στα γράμματα και στην πολιτική.
Σήμερα το βλέπουμε αυτό πολύ καθαρά και το ζούμε, σε όποια πολιτεία της ηπείρου και να βρεθούμε.
Με λίγα λόγια, η Ελένη Σιδηρουργού, στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της δίνει, μέσα από τη δική της οικογενειακή και ατομική ζωή, την ζωή του Έλληνα μετανάστη, πρωτοπόρου των Αντιπόδων.

Προσωπικά καταννοώ απόλυτα το περιεχόμενο του βιβλίου, έπειτα από τις εικοσιπέντε επισκέψεις στην Αυστραλία, από το 1979 ως σήμερα, ζώντας την καθημερινή ζωή των συνελλήνων.
Κάθε οικογένεια έχει να διηγηθεί μία μικρή ή μεγάλη προσωπική ιστορία. Όλες οι ιστορίες έχουν τον ίδιο παρονομαστή:
· Μία γυναίκα, η μητέρα, έχει αναλάβει την οικιακή οικονομία. Χειρίζεται το πενιχρό εισόδημα και προσπαθεί με τις δικές της δυνάμεις να συγκρατήσει την οικογενειακή συνοχή, να ξεπεράσει τα δυσβάσταχτα οικονομικά εμπόδια και να κρατά τον άντρα της και τα παιδιά της χορτάτα και ευτυχισμένα.
· Από την άλλη, ένας άντρας, ένας πατέρας, είλωτας του εργοστασίου, της επιχείρησης, της αγροτικής ζωής, των τραίνων και των δημόσιων έργων, εργάζεται μέρα νύχτα, για να έχει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, μεγαλύτερο από το κανονικό, για να θρέψει την οικογένεια, για να πάνε καλοντυμένα τα παιδιά στο σχολείο.
Το φαγητό, σε πολλές οικογένειες, είναι από τον κήπο και την αυλή όπως το περιγράφει η συγγραφέας-, όπου υπάρχουν λαχανικά και κότες. Τα ρούχα έχουν ραφτεί από την ίδια τη μητέρα, που έμαθε από μια άλλη Ελληνίδα να κόβει υφάσματα, να γυρίζει ρούχα και να τα ράβει στα μέτρα του άντρα της και των παιδιών τους.

Η Οδύσσεια
»Όλα τούτα αποτελούν μία Οδύσσεια στην ξενιτειά, η οποία παρακολουθεί τον περιπετειώδη χαρακτήρα του Έλληνα από την αρχαιότητα. Γιατί, η μετανάστευση δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ούτε πολιτικό ή κοινωνικό μόνο, όπως καταντήσαμε να το παρουσιάζομε από διάφορες σκοπιμότητες.
Την απάντηση μας τη δίνει ο μεγάλος Έλληνας ιστορικός Θουκυδίδης, ο οποίος, στην εισαγωγή της Ιστορίας του πρώτου τόμου, σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου, γράφει, ότι η μετανάστευη των Ελλήνων άρχισε εξήντα χρόνια μετά τον Τρωικό Πόλεμο.
Την επέβαλε η ανάγκη καλύτερης ζωής, την επέβαλε η ανάγκη να βρεθούν άλλοι τόποι πλουτοπαραγωγικοί, αφού η Αττική, κυρίως, που ήταν την εποχή εκείνη ο σύγχρονος παράδεισος, είχε γεμίσει. Δεν χώραγε άλλους μετανάστες! Την επέβαλε, ακόμη, και ο περιπετειώδης χαρακτήρας, ο χαοτικός, όπως γράφει ο Αριστοτέλης, του Έλληνα.
Τούτη την ελληνική περιπέτεια εξιστορεί θαυμάσια η Ελένη Σιδηρουργού, η οποία, με τις περιπέτειες της δικής της οικογένειας, των συγγενών της, των γονιών της, των θείων της, των αδελφιών και των παιδιών της, μας δίνει ανάγλυφη την εικόνα της προηγούμενης Αυστραλίας και της τωρινής, όπου και εκείνη τώρα απολαμβάνει τα αγαθά της ζωής της και την κοινωνική αναγνώριση.
Είμαι βέβαιαος, ότι διαβάζοντας τούτο το μικρό αυτοβιογραφικό βιβλίο, ο καθένας από σας θα νομίζει ότι ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του η δική του ζωή. Η δική του οικογένεια. Τα δικά του βάσανα. Οι δικοί του κόποι. Οι δικές του επιτυχίες και το ανέβασμα στην αυστραλέζικη κοινωνία.
Η Ελένη Σιδηρουργού διακρίθηκε σε έργα ευποιϊας και φιλανθρωπίας. Τιμήθηκε από την Κοινοπολιτεία, τον Ερυθρό Σταυρό, την ΑΧΕΠΑ, το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και την Οργάνωση Ελληνίδων και Ελληνοκυπρίων Γυναικών Αυστραλίας.
Το βιβλίο της αξίζει να διαβαστεί από τους συμπαροίκους και να εντρυφήσουν στο φωτογραφικό οικογενειακό υλικό, που περιγράφει ανάγλυφα το χρώμα περασμένων εποχών, με το στυλ τους, τις φορεσιές και την παρουσία των προσώπων.
Το βιβλίο εξιστορεί μία οικογενειακή ιστορία, αλλά, συγχρόνως, δείχνει τον δρόμο του ελληνισμού, τον δρόμο των προσπαθειών για την ελληνική παράδοση και τη διάσωσή της, εδώ στην Αυστραλία.
Αγαπητή κυρία Σιδηρουργού συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας. Συγχαρητήρια και στις κυρίες Βηθλεέμ Γιαννέλη και Παναγιώτα Τζίονου, για τη μετάφραση και την επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης».

Οι παραβρισκόμενοι
Στην εκδήλωση παραβρεθήκανε πολλοί συμπάροικοι μεταξύ των οποίων από το γενικό προξενείο ο κ. Γιάννης Πυρόβολος και η συντονίστρια εκπαίδευσης κα Αλεξάνδρα Γούλα, ο αντιδήμαρχος Burwood κ. Χρήστος Χριστογεώργης, ο δημοτικός σύμβουλος Rockdale κ. Βαγγέλης Ανέστης, ο δικηγόρος κ. Ι. Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος και τα μέλη του Κέντρου «Κωστής Παλαμάς» κ.κ. Γ. Λιανός, Πάμελα Αποστόλου, Γιάννης Καλλιμάνης, Βασίλης Τζαβάλας, Μέλπω Καϊμασίδου, Κώστας Ησαϊας, Χρ. Γραβάνης, οι κ.κ. Δημ. Σκιαδόπουλος. Αντώνης Β. Λαμπρόπουλος, Μαν. Κόμινος, Σταύρος Βλάχος, Ι. Γράψας, Δημ. Ντάνας, Πέτρος Πρίντεζης, Ζοζέφ Καρουάνα, Κλειώ Δημοπούλου, Κώστας και Θεόδωρος Λιανός, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος κα Δήμητρα Γάλλου, οι εκδότες της εφημερίδας «ο Κόσμος» Θόδωρος και Τασία Κωνσταντίνου, η κα Γιώτα Χάρρις, ο κ. Σπ. Μπίλιος, η κα Τζούλη Μιχαλοπούλου, ο ψυχολόγος κ. Ι. Ιακώβου, ο κ. Γιώργος Μακρίδης, ο κ. Δημ. Κλέτσος, ο κ. Π. Θεοδωρακόπουλος, η κα Κική Μπέττυ, ο κ. Βαγγέλης Παπαθανασίου κ.π.ά.
Τον ομιλητή και τους παραβρεσκίμενους ευχαρίστησε στο τέλος, με θερμά λόγια, η συγγραφέας κα Ελένη Σιδηρουργού.