8.11.05

Ένας τάφος ντροπή!

Γράφει ο
Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ένα τριήμερο, χάριν του Επιστημονικού Συμποσίου για την Πολιτική και τους Πολιτικούς, που είχε οργανώσει η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία, μας έδωσε την ευκαιρία να ξεναγήσουμε ορισμένους φίλους-συνέδρους στα αξιοθέατα του Μεσολογγίου και τα μνημεία του. Αλλά ποια ντροπή αισθανθήκαμε όταν επισκεφτήκαμε τον Άγιο Παντελεήμονα, για να δούμε το δημοτικό σχολείο Χατζηκώστα, τον ιερό ναό, τις προτομές του μητροπολίτη Πορφυρίου και του επισκόπου Ρωγών και Κοζύλης Ιωσήφ, αλλά και τον παρακείμενο τάφο του. Για ποιο τάφο μιλάμε; Για ένα αχούρι, που ντροπιάζει την μνήμη του ήρωα και βάναυσα θανατοθέντος στον ανεμόμυλο κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Αλλά η ντροπή αυτή, που παρουσιάζει ο τάφος του Επισκόπου Ιωσήφ:
· Σκουριασμένα κάγκελα.
· Μουτζουρωμένος τοίχος με διάφορα σήματα.
· Χορτάρια και τσουκνίδες επί του τάφου.
· Σκουριασμένος ο σταυρός του τάφου.


H φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της ντροπής, για μία πόλη που υπερηφανεύεται ότι είναι Ιερή και που σέβεται την ιστορία της. Μία πόλη, που ο Δήμος ζητά το σεβασμό των άλλων πόλεων, αλλά και μία Εκκλησία, που οι εκπρόσωποί της μεγαλόστομα μιλούν για ιστορία, παράδοση και μνημεία.
Ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως, η Ιερά Μητρόπολη, αλλά και οι ιερείς του Αγίου Παντελεήμονα, πρέπει να αισθάνονται ότι αδικούν τον Ιωσήφ Ρωγών, αδικούν την ιστορία του Μεσολογγίου και τη νοημοσύνη των κατοίκων και των επισκεπτών. Ο Τάφος αυτός βρίσκεται σ΄ ένα σημείο κεντρικό, πίσω από τα Δικαστήρια, δίπλα στον Άγιο Παντελεήμονα.
Νομίζουμε ότι πρέπει να μεταφερθεί ο τάφος του Ιωσήφ μέσα στον Κήπο των Ηρώων, να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση και να γίνει η μεταφορά των οστών με ειδική τελετή, αντάξια του Ήρωα επισκόπου. Αλλιώτικα θα είμαστε ουραγοί μιας ανύπαρκτης ιστορίας, όπως ότι στο Μεσολόγγι υπήρξαν Ρώσοι Φιλέλληνες. Γιατί στην ειδική εκδήλωση δεν ακούσαμε κανένα όνομα Ρώσου πεσόντος στο Μεσολόγγι, όπως ο απαγχονισθείς Ιωσήφ.
Τέλος, ας αφήσουν κατά μέρος την αλαζονική στάση ορισμένοι που θεωρούν ότι ασχολούνται με τα πολιτιστικά και την ιστορία και ότι δεν «δέχονται –τάχα» υποδείξεις από τους… Αθηναίους».