8.8.06

Αντί – αμερικανισμός και εβραϊσμός

Γράφει ο Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

E-Mail: lvassilis@hotmail.com

Βρισκόμαστε στις ΗΠΑ για επαγγελματικό ταξίδι και είχαμε συναντήσεις με πολλούς παράγοντες της αμερικανικής πανεπιστημιακής και δημόσιας ζωής. Σε μια τέτοια συνάντηση ένας αμερικανός επιστήμονας μας ρώτησε γιατί, τέλος πάντων, υπάρχει στην Ελλάδα αντιαμερικανισμός. «Δεν ξέρετε;», τον ρωτήσαμε. «Ναι, κάτι ξέρω, αλλά θέλω και τη δική σας γνώμη», ανταπάντησε. Του δώσαμε ορισμένες εξηγήσεις, που, φαίνεται, ότι ταιριάζανε με άλλες γνώμες που είχε υπόψη του. Κουβεντιάσαμε αρκετή ώρα το θέμα και μας έδωσε κι εκείνος εξηγήσεις, που δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, την οποία γνώριζε από τα βιβλία, από συναδέλφους του στην επιστήμη και το διαδίκτυο. Είχε, δηλαδή, εικονική αντίληψη της πραγματικότητας.

Προ ημερών βρεθήκαμε σε μια συντροφιά φίλων ανάμεσα στους οποίους ήταν ένας ελληνοαμερικανός τρίτης γενεάς, ο οποίος είχε την ίδια απορία. Αυτή η απορία του είναι εκνευριστική, όταν ένας πολίτης μιάς υπερδύναμης διερωτάται γιατί ο κόσμος δεν συμπαθεί την Αμερική και τους αμερικανούς. Του είπαμε ότι με τον αμερικανικό λαό δεν έχει ο κόσμος τίποτε, η αντιπάθεια είναι για την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ. Χρειάστηκε να κουβεντιάσουμε επί ώρα για να τον πείσουμε (;) ότι τα γεγονότα στη Σερβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και τώρα στο Λίβανο δείχνουν το μέγεθος την αμερικανικής πολιτικής και ιμπεριαλιστικής συμπεριφοράς, που θυμίζει τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Κάτι που δεν συνέβαινε με την αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου ως κατακτητής δεν πείραζε το λαό, τις συνήθειές του, τον πολιτιστικό του και την θρησκεία του. Έτσι επικράτησε η αντίληψη αργότερα ότι χαμένοι υπήρξαν οι λαοί που «δεν κατακτήθηκαν» από τον Αλέξανδρο. Αντίθετα οι αμερικανοί ισοπεδώνουν τα πάντα. Το ίδιο κάνει και ο σύμμαχός του το Ισραήλ, που με άλλοθι το «ολοκαύτωμα» κάνει χειρότερα. Βομβαρδίζει αμάχους, γιατί τάχα ανάμεσά τους κινούνται άτομα της Χεζμπολάχ! Ισχύει, δηλαδή, εδώ η συλλογική ευθύνη, τότε οι εβραίοι σε τι διαφέρουν από τους Ναζί; Μάλλον τίποτε, μάλλον τους μοιάζουν.

Είναι γεγονός ότι με πρόσχημα την τρομοκρατία –αν είναι τρομοκρατία ένας απελευθερωτικός αγώνας- η αμερικανική πολιτική ηγεσία κάνει πολέμους, μπαίνει σε ξένες ανεξάρτητες και κυρίαρχες χώρες και καταστρέφει, σκοτώνει και φυλακίζει. Μαζί και οι ισραηλινοί, οποίοι με αμερικανικά όπλα, με χρήματα από τις ΗΠΑ, με πυρηνικό εξοπλισμό κατακτά, αλλάζει σύνορα και διαφεντεύει στην περιοχή, χωρίς να ακούγεται καμιά φωνή από ΟΗΕ, ΕΕ και άλλους οργανισμούς ή πολιτικές ηγεσίες. Τι χρειαζόμαστε τον ΟΗΕ, όταν ασκεί την ίδια πολιτική με της Αμερικής και του Ισραήλ, που τον έχει γραμμένο στα παλιά της παπούτσια; Όσο για την ΕΕ, ε, αυτή αποτελείται από ψοφοδεείς πολιτικούς. Διερωτώμεθα αν θα γινόντουσαν αυτά αν πρόεδρος στη Γαλλία ήταν ο Ντε Γκώλ, πρωθυπουργοί στην Ελλάδα ο Κων. Καραμανλής ή ο Αν. Παπανδρέου, στη Γερμανία ο Αντενάουερ κ.ο.κ.

Οι λαοί είναι χειροπόδαρα δεμένοι σε ανίκανες πολιτικές ηγεσίες, που ακολουθούν από πίσω τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς. Κάποτε πρέπει να υπάρξει αντίδραση των λαών, για να απαλλαγούν απ΄ αυτήν την σχιζοφρενική κατάσταση.