13.7.06

Υποψήφιοι και όραμα για το Μεσολόγγι

Γράφει ο Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

E-Mail: lvassilis@hotmail.com

Πόσοι συνδυασμοί θα διεκδικήσουν στις δημοτικές εκλογές το Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου; Πέντε, έξη ή περισσότεροι; Οι φήμες λένε διάφορα. Μερικοί υποψήφιοι δίνουν συνεντεύξεις στις εφημερίδες και υποστηρίζουν διάφορα, ακολουθώντας την τακτική των πολιτικών. Μεταφέρουν έτσι τις δικομματικές φαγωμάρες και κομματικές διαφορές στα δημοτικά μας πράγματα. Δεν φταίνε οι υποψήφιοι, η ασθένεια είναι μεταδοτική, αφού τα κόμματα χειραγωγούν τις υποψηφιότητες και θέλουν οι τοπικοί βουλευτές να ελέγχουν τους υποψήφιους, με σκοπό να έχουν το πάνω χέρι όταν θα εκλεγεί ο δικός τους «εκλεκτός» υποψήφιος δήμαρχος. «Εκλεκτός» για τους βουλευτές και τα κόμματα, που, συνήθως, δεν είναι «εκλεκτός» για τους δημότες. Την επομένη κιόλας των δημοτικών εκλογών εξανεμίζονται υποσχέσεις, χαμόγελα, χειραψίες και υποσχέσεις. Τι υποσχέσεις, δηλαδή; Τι υποσχέσεις μπορεί να δώσει ένας υποψήφιος δήμαρχος, εκτός από μερικές συναλλαγές με καταστηματάρχες και ποικίλους ματαιόδοξους…

Οι υποψήφιοι έχουν να λένε διάφορα, αλλά κανένας τους ως τώρα δεν μας δίνει το όραμά του για την πόλη και την περιοχή. Άλλοι από έλλειψη φαντασίας, άλλοι από άγνοια, άλλοι από επιφύλαξη μήπως δυσαρεστήσουν την εξουσία, άλλοι για να μην ενοχλήσουν τους πολιτικούς, οι οποίοι θα νομίσουν ότι τους αφαιρεί προνόμια στο ρουσφέτι. Δεν είναι έτσι, ή, τέλος πάντων, κάπως έτσι; Γιατί ο καθένας μας μπορεί να προσθέσει σ΄ αυτά κι άλλα.

Όραμα, λοιπόν. Όραμα σημαίνει προτάσεις για την πόλη και το Δήμο. Όραμα σημαίνει πρόγραμμα. Σημαίνει τοπική παρέμβαση σε έργα υποδομής, πολιτιστικές δραστηριότητες, αθλητικές δραστηριότητες. Συμμετοχή σε θέματα εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας. Σημαίνει, ακόμη, παρέμβαση του δήμου σε θέματα προσχολικής αγωγής, νεολαίας, τρίτης ηλικίας και γυναικείων δραστηριοτήτων. Σημαίνει σχέσεις με τον στρατό, τα σώματα ασφαλείας, την Εκκλησία, τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια και τους όμορους δήμους. Σημαίνει ανάπτυξη των ιστορικών και των αρχαιολογικών μνημείων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του υπουργείου Πολιτισμού. Σημαίνει σχέσεις και παρεμβάσεις με την Κυβέρνηση, όχι ως φτωχός συγγενής και επαίτης, όχι ως άθυρμα του δικού μας ή του άλλου κόμματος, αλλά ως υπερήφανος, ανεξάρτητος και δυναμικός Δήμαρχος της πόλεως με τη μεγάλη ιστορία, που δεν είναι μόνο παρελθόν, αλλά πρέπει να γίνεται και παρόν. Για να είναι όμως παρών ένας Δήμαρχος στις πολιτικές και τις κοινωνικές διεργασίες πρέπει να έχει ατομικό και συλλογικό γόητρο και κύρος. Προσωπικό κύρος και γόητρο του ψηφοδελτίου. Δεν αρκεί να είναι μονάχα ο υποψήφιος Δήμαρχος άνθρωπος με κύρος, αλλά πρέπει και οι συνεργάτες του να έχουν το ίδιο, τουλάχιστον, κύρος.

Αυτά όλα συνήθως δεν τα προσέχουν οι υποψήφιοι, οι οποίοι βασίζονται στο ρεύμα και στον αέρα των κομμάτων. Τώρα είναι η σειρά του ενός κόμματος, αύριο η σειρά του άλλου κόμματος και τυχαίως εκλέγεται ο δήμαρχος, ερήμην των πολιτών, που, βέβαια, έχουν την ευθύνη ότι ψηφίζουν με κλειστά μάτια ό,τι τους υποδεικνύουν και δεν κάνουν ρήξη με τα κόμματα.

Τώρα που βρισκόμαστε σε προετοιμασία και προεκλογική περίοδο ας ζητήσουν οι δημότες από τους υποψήφιους συνδυασμούς το πρόγραμμά τους, το όραμά τους, για να μπορούν να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν και να έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν κατόπιν το έργο του Δημάρχου τους. Διαφορετικά θα έχουμε μία από τα ίδια και οι συζητήσεις στα καφενεία θα έχουν το ίδιο αντικείμενο κριτικής, σχολίων και κουτσομπολιού.