8.8.06

Τηλεοπτικές παρατυπίες…

Γράφει ο
Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
E-Mail: lvassilis@hotmail.com

Σε τρεις ή και περισσότερους, μαζί με τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, εμφανίζονται επί ώρες καθημερινά τρεις, κυρίως, «παρουσιαστές», οι οποίοι μιλάνε για ιστορία, θρησκεία, αρχαία Ελλάδα, μυθολογία, ορθοδοξία και συναφή θέματα, «πουλώντας» ταυτόχρονα και τα βιβλία τους. Δεν χρειάζεται να τους ονομάσουμε γιατί όλοι τους γνωρίζουν, αφού, άλλωστε είναι διάσημοι ως ελλαδέμποροι. Αλλά υπάρχουν πολλοί «αφελείς» στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που τους θαυμάζουν ως υπερπατριώτες, αγνοώντας ότι οι εκπομπές τους είναι διαφημιστικές και προωθούν τα προϊόντα των εκδοτικών οίκων τους, θησαυρίζοντας. Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο οφείλει να επέμβει και να τους υποχρεώσει να ανακοινώνουν, ότι οι εκπομπές τους είναι διαφημιστικές και δεν έχουν καμιά σχέση με προσφορά των σταθμών, γιατί, διαφορετικά, εξαπατούν τους τηλεθεατές τους.
Απόδημοι μας είπαν ότι έναν απ΄ αυτούς τον καλέσανε, γιατί νομίζανε ότι ήταν δημοσιογράφος, παρουσιαστής σταθμών και ότι ως ιστορικός αναφερότανε σε διάφορα θέματα και δεν γνωρίζανε ότι η εκπομπές του αποτελούν διαφήμιση των βιβλίων, που εκδίδει ο εκδοτικός οίκος του, τον οποίο έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια χάρη αυτών ακριβώς των εκπομπών.
Αν δεν υπάρξει η επισήμανση αυτή, ότι δηλαδή οι εκπομπές είναι προσφερόμενες και αποτελούν διαφήμιση, τότε θα συνεχιστεί η εξαπάτηση του κοινού, προς άγραν πελατών!

***
Ένα άλλο θέμα, που αποτελεί όχι απλώς παρατυπία αλλά παραβίαση των ατομικών στοιχείων, είναι το γεγονός ότι οι διευθύνσεις πελατών πιστωτικών καρτών, μεγάλων καταστημάτων, ασφαλιστικών ταμείων και μελών ενώσεων δίδονται σε εταιρείες, οι οποίες στέλνουν συνεχώς διαφημιστικά φυλλάδια. Όλοι μας κατακλυζόμαστε από φυλλάδια τραπεζών, ασφαλειών, ειδών δώρων και μεγάλων γραφείων ταξιδίων, χωρίς να ενδιαφερόμαστε ή να τα έχουμε ζητήσει. Γιατί γίνεται αυτό; Με ποιο δικαίωμα οι διοικήσεις των πιστωτικών καρτών χρησιμοποιούν τις διευθύνσεις των πελατών τους για διαφήμιση ειδών και προϊόντων; Με ποιο δικαίωμα παραβιάζονται τα ατομικά στοιχεία των πελατών τους, για να κερδίζουν χωρίς κόπο διάφοροι επιτήδειοι; Εδώ μήπως πρέπει να επέμβουν οι εισαγγελείς όλης της χώρας, παραπέμποντας στη δικαιοσύνη τους υπαιτίους. Και οι ίδιοι οι εισαγγελείς, ασφαλώς είναι παραλήπτες τέτοιων διαφημιστικών φυλλαδίων. Δεν ενοχλούνται άραγε, που λαμβάνουν χωρίς την άδειά τους τα διαφημιστικά φυλλάδια;
Οι αρμόδιοι της Κυβερνήσεως οφείλουν, επίσης, να ευαισθητοποιηθούν και να απαγορεύσουν στους κατόχους διευθύνσεων να δίδουν τους καταλόγους τους σε εταιρείες για διαφήμιση.