16.9.05

Πολιτιστικά

H ΑΤΕ σκοπεύει να χτίσει πολυκατοικία και μαγαζιά

Βεβηλώνεται το ιστορικό σπίτι
του Σπυρίδωνα Τρικούπη στο Άργος


Να λοιπόν, που εν ονόματι του χρήματος, πέφτουνε τα μνημεία για να γίνουνε μαγαζιά και πολυκατοικίες! Πρόκειται για το χώρο όπου βρίσκεται το σπίτι του πρωθυπουργού Σπυρίδωνος Τρικούπη στο κέντρο της πόλεως του Άργους. Μέσα στο χώρο αυτόν υπάρχει ένα εκκλησάκι, που ήταν ιδιοκτησίας των Τρικούπηδων και κοντά αρχαιολογικός χώρος. Ο Δήμος ΄Αργους και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού έχουνε ζητήσει από την Αγροτική Τράπεζα, που είναι ιδιοκτήτρια, να παραχωρήσει το χώρο στο Υπουργείο Πολιτισμού και με τη συνεργασία του Δήμου να διαμορφωθεί, ώστε να γίνει ιστορικό-αρχαιολογικό πάρκο και μουσείο της νεώτερης ιστορίας. Το σπίτι είναι νεοκλασικό και πανομοιότυπο υπάρχει στο Μεσολόγγι, όπου διέμενε ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης, γιος του Σπυρίδωνος. Το σπίτι δωρήθηκε από τον Κώστα Τρικούπη στο Δήμο της ιεράς πόλεως Μεσολογγίου, όπου λειτουργεί σήμερα ως μουσείο Τρικούπη.
Το σπίτι είναι λιθόκτιστο σε απαλό ροζ χρώμα, που αναγέρθηκε το 1830 από τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Ιωάννου.
Η προσπάθεια του Δήμου και της ΔΕΠ ξεκίνησε από το 2003, ώστε ο χώρος και το ιστορικό σπίτι του Σπυρίδωνος Τρικούπη να δοθούνε στο ΥΠ.ΠΟ. Υπάρχει μεγάλη αλληλογραφία μεταξύ του τότε υπουργού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του διοικητού της ΑΤΕ κ. Π. Λάμπρου, η οποία δεν απέδωσε. Αλλά, φαίνεται, ότι ούτε σήμερα το ΥΠ.ΠΟ. και νέος διοικητής της ΑΤΕ κ. Δ. Μηλιάκος δείχνουν ευαισθησία και ενδιαφέρον για να σωθούνε το σπίτι, ο ναΐσκος και ο αρχαιολογικός χώρος. Κι αυτό εν ονόματι του κέρδους και του χρήματος.
Παρόλα αυτά τόσο ο δήμαρχος Άργους κ. Δημ. Πλατής όσο και ο πρόεδρος του ΚΕΠ κ. Νικ. Πετρόπουλος, ελπίζουν ότι, τελικά, μπορεί οι προσπάθειες να αποδώσουν και να αποδοθεί στην πόλη, στην ιστορία και τους κατοίκους ο ιστορικός-αρχαιολογικός χώρος του Άργους, αφού έχει ζητηθεί η επέμβαση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και του υφυπουργού κ. Π. Τατούλη.
B.A.Λ.