14.5.06

Τα χρυσά μετάλλια του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Απονεμηθήκανε χρυσά μετάλλια
του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε προσωπικότητες

Σε ειδική εκδήλωση, με την παρουσία εκλεκτών προσκαλεσμένων και πλήθους κοινού, που πραγματοποιήθηκε στη Σαλαμίνα, απονεμηθήκανε τα χρυσά μετάλλια της Βεργίνας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε επιφανείς προσωπικότητες της πολιτικής, των επιστημών, του πνεύματος και της τέχνης. Παραβρεθήκανε βουλευτές, δήμαρχοι, νομαρχιακοί σύμβουλοι και άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής.

Τα χρυσά μετάλλια απονεμηθήκανε στους:

* Πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρο συλλόγου «το χαμόγελο του παιδιού» κ. Κ. Γιαννόπουλο, πρωτοπρεσβύτερο από τη Θάσο π. Γεώργιο Δ. Διαμαντόπουλο, τ. Υπουργό Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη, Πρόξενο Πολωνίας στη Ρώμη κ. Pawel Krupka, ελληνίστρια κα Elena Lazar, δημοσιογράφο-λογοτέχνη κ. Β.Α. Λαμπρόπουλο, λογοτέχνιδα κα Μαρία Μέγα, τενόρο κ. Παύλο Ράπτη, τραγωδό κα Άννα Συνοδινού, δήμαρχο Άμφισσας, κ. Νικ. Φουσέκη, πρόεδρο ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Γιάννη Μαρωνίτη, πρόεδρο λογοτεχνικού ομίλου κα Παναγιώτα Ζαλώνη.

Οι τιμηθέντες απευθύνανε λίγα λόγια, ενώ η κα Άννα Συνοδινού απάγγειλε τον όρκο στην Ώπη του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο Πολωνός πρόξενος κ. Pawel Krupka απάγγειλε στα ελληνικά ένα δικό του ποίημα, Και οι δύο καταχειροκροτηθήκανε.

Στη συνέχεια η μικτή χορωδία της Εστίας Νέας Σμύρνης, υπό τη διεύθυνση το κ. Π. Ράπτη, παρουσίασε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που το κοινό ενθουσιάστηκε. Τη χορωδία συνόδευε η γενική γραμματέας της Εστίας κα Κατερίνα Καλογείτονα, η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Ντίνος Κουμπάτης.

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΩΠΗ (κοντά στο Αφγανιστάν)

(Πλούταρχος Βίοι Παράλληλοι, κεφ. Μέγας Αλέξανδρος)

Σας εύχομαι, τώρα που τέλειωσαν οι πόλεμοι, να ευτυχήσετε με την ειρήνη. Όλοι οι θνητοί από δω και πέρα να ζήσουν σαν ένας λαός, μονιασμένος, για την κοινή προκοπή. Θεωρήστε την Οικουμένη πατρίδα σας, με κοινούς τους νόμους, όπου θα κυβερνούν οι άριστοι, ανεξάρτητα φυλής.

Δεν ξεχωρίζω τους ανθρώπους, όπως κάνουν οι στενοκέφαλοι, σε Έλληνες και βαρβάρους. Δεν με ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών, ούτε η ράτσα που γεννήθηκαν. Τους καταμερίζω μ΄ ένα μόνο κριτήριο –την αρετή. Για μένα κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας, και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρο. Αν ποτέ σας παρουσιαστούν διαφορές, δεν θα καταφύγετε ποτέ στα όπλα, παρά θα τις λύνετε ειρηνικά. Στην ανάγκη θα σταθώ εγώ διαιτητής σας.

Τον Θεό δεν πρέπει να τον νομίζετε αυταρχικό Κυβερνήτη, αλλά σαν κοινό Πατέρα όλων, ώστε η διαγωγή σας να μοιάζει με την συζωή που κάνουν τ΄ αδέλφια στην οικογένεια.

Από μέρους μου σας θεωρώ όλους ίσους, λευκούς ή μελαμψούς και θα ήθελα να μην είστε απλοί μόνο υπήκοοι της Κοινοπολιτείας μου, αλλά όλοι μέτοχοι, όλοι συνεταίροι. Όσο περνάει από το χέρι μου, θα προσπαθήσω να συντελεστούν αυτά που υπόσχομαι.

Τον όρκο που δώσαμε με την σπονδή απόψε κρατήστε τον σαν συμβόλαιο αγάπης.