20.5.06

ΚΩΔΙΚΑΣ DA VINCI

Γράφει ο

Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

E mail: lvassilis@hotmail.com


Επί ένα χρόνο εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ασχολούνται με το βιβλίο του αμερικανού συγγραφέα Νταν Μπράουν «Κώδικας Da Vinci». Ο θόρυβος και οι συζητήσεις αναζωπυρώθηκαν με αφορμή την προβολή της ομότιτλης ταινίας σε 200 κινηματογράφους της Ελλάδος, για τους οποίους έχουν προπωληθεί ως την περασμένη Δευτέρα 100.000 εισιτήρια. Και με το θόρυβο που έγινε για το βιβλίο πουλήθηκαν 15 εκατομμύρια αντίτυπα μέσα σ΄ ένα μήνα.

Τώρα βγήκε η Εκκλησία, η οποία, με επιστολή της Ιεράς Συνόδου προς «το Λαό», εξηγεί τα «ψεύδη» που γράφονται σχετικά με το πρόσωπο του Ιησού, τη Μαρία Μαγδαληνή και άλλα στοιχεία που παραθέτει ο συγγραφέας.

Με λίγα λόγια η Εκκλησία γίνεται διαφημιστής της ταινίας, γιατί από περιέργεια θα τρέξουν πολλοί άνθρωποι, κινούμενοι είτε από αντικληρικό μένος, είτε ως ετερόδοξοι, είτε ως «μελετητές» να διαπιστώσουν αυτά που περιέχονται στην ταινία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία διαπράττει το ίδιο λάθος. Να καταφέρεται εναντίον ενός συγγραφέα, θέλοντας να ανασκευάσει το περιεχόμενο ενός βιβλίου του ή μιας ταινίας, κάνοντάς του έτσι διαφήμιση. Το ίδιο συνέβη με τις ηλιθιότητες του βιβλίου του Ανδρουλάκη, προηγουμένως με την ταινία του Σκορτσέζε ή παλιότερα με το μιούζικαλ «Ιησούς Χριστός Σούπερ Σταρ». Και τότε τι δεν είχε γραφεί, τι δεν είχε ειπωθεί για την ταινία, από μητροπολίτες και κληρικούς που δεν είχαν δει την ταινία. Θυμόμαστε λ.χ. ότι το Μάιο του 1974, που προβλήθηκε η ταινία στην Αθήνα βρισκόμαστε στο Λονδίνο για δημοσιογραφική αποστολή και επικοινωνούσαμε με το φίλο πολιό μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κυρό Αμβρόσιο. Μας συμβουλευότανε για παρόμοια θέματα. Κι εμείς δεν είχαμε δει την ταινία. Σε μία συνομιλία μας, όταν το έργο άρχισε να παίζεται στις αίθουσες των Αθηνών, είπαμε στον Ελευθερουπόλεως «γιατί καταφέρεστε εναντίον της ταινίας, αφού δεν γνωρίζετε το περιεχόμενό της. Να πάτε να τη δείτε». Έμεινε άφωνος. Το συζήτησε με τον προστατευόμενό του αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Γιακαλή και βρήκαν την πρότασή μας ορθή. Έτσι, χωρίς τυμπανοκρουσίες, Ελευθερουπόλεως και ο αρχιμανδρίτης πήγαν στον κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ και παρακολουθήσανε την προβολή του Σούπερ Σταρ. Μετά την προβολή, άλλαξε η στάση του μαχητικού και επιθετικού Ελευθερουπόλεως, γιατί:

  • Διαπίστωσε ότι τα αναφερόμενα κείμενα των Ευαγγελίων δεν ήταν διαστρεβλωμένα.
  • Οι σκηνές δεν ήταν προσβλητικές για το πρόσωπο του Ιησού.
  • Η ταινία αντιμετώπιζε το θέμα μ΄ έναν μοντέρνο τρόπο.

Έκανε τότε δηλώσεις υπέρ της ταινίας, αμνηστεύοντάς την.

Θέλουμε να πούμε τώρα ότι είναι μάλλον λάθος το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ένα τετρασέλιδο γράμμα προς το λαό, για να τον πείσει ότι το βιβλίο και η ταινία του Νταν Μπράουν για τον «Κώδικα Da Vinci» είναι γεμάτα ψεύδη. Ε, και; Εκατομμύρια άνθρωποι αγοράζουν το βιβλίο και εκατομμύρια άλλοι θα παρακολουθήσουν την ταινία, με τη βοήθεια και των Εκκλησιών.

Όλα όσα περιέχονται στο μυθιστόρημα για τον Κώδικα είναι πασίγνωστα σε μας που ασχολούμαστε με τέτοια θέματα. Αλλά και ο κόσμος τα γνωρίζει από δεκάδες βιβλία και ταινίες που έχουν παιχτεί για το Άγιο Δισκοπότηρο, την ζωή του Χριστού κ.λπ. Οι απόκρυφες οργανώσεις των ροδόσταυρων, των ναϊτών, των μασόνων κ.ά. τα λένε και τα διαδίδουν στις συγκεντρώσεις τους και στις στοές από το 1600! Τίποτε από τα στοιχεία του Νταν Μπράουν δεν είναι καινούργιο, περιλαμβάνονται, μερικά απ΄ αυτά και στα λεγόμενα απόκρυφα ευαγγέλια. Πολλά στοιχεία είναι αντλημένα απ΄ αυτά.

Πού είναι, λοιπόν, το καινούργιο στοιχείο του μυθιστορήματος και γιατί η επίσημη Εκκλησία ασχολείται μαζί τους; Έπρεπε να τα αγνοήσει, γιατί η επίθεση της Εκκλησίας, βοηθούντων και των ΜΜΕ, αυξάνει την ζήτηση του βιβλίου και της ταινίας.

Αυτή είναι η γνώμη μας, ότι, δηλαδή, η σιωπή, ή μια λακωνική δήλωση πέντε αράδων αρκούσε για ενημέρωση. Τίποτε άλλο. Ο διάλογος αυξάνει την περιέργεια και ενισχύει τη διαφήμιση! Λέμε…