22.6.06

Το νομοσχέδιο για την παιδεία και οι αντιδράσεις

Γράφει ο

Β.Α. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

E-Mail: lvassilis@hotmail.com


Το Δεκέμβριο του 1979 η Κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό Παιδείας τον κ. Ι. Βαρβιτσιώτη ψήφισε ένα νόμο για την παιδεία, τον γνωστό, τότε, Ν. 815. Το σχέδιο του νόμου το επεξεργαζότανε για καιρό μία επιτροπή καθηγητών ΑΕΙ και ο Υπουργός δίσταζε να προχωρήσει και να τον καταθέσει στη Βουλή. Σε μία δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος τον ρώτησε τι θα γίνει, επιτέλους, με τα Πανεπιστήμια. Ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι υπήρχε ένα σχέδιο νόμου έτοιμο κι αν επιθυμούσε να του το στείλει να ενημερωθεί και να διατυπώσει γνώμη. Ο ΑΠ του συνέστησε να το καταθέσει αμέσως στη βουλή, γιατί τα Πανεπιστήμια θέλουν συμμάζεμα.

Την επομένη ο Υπουργός έστειλε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το σχέδιο και ενθαρρυμένος από την προτροπή του ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, γι΄ αυτά που είχαν διαμειφθεί στη συνάντησή τους στη δεξίωση του πρόεδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός διατήρησε κάποιες επιφυλάξεις, αλλά του είπε να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Έτσι και έγινε. Ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης κατέθεσε το νομοσχέδιο στη Βουλή και την ημέρα της ψηφοφορίας ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν!

Από την επομένη άρχισαν φοιτητικές κινητοποιήσεις εναντίον του Ν. 815, τον οποίο μετά τις γιορτές της πρωτοχρονιάς ο Πρωθυπουργός τον κατέστησε ανενεργό. Ανάμεσα στα άλλα ο νόμος προέβλεπε ρυθμίσεις για τους «συνταξιούχους» φοιτητές, για το άσυλο, για τα προγράμματα κ.λπ.

Το νομοσχέδιο που συζητείται τώρα, το οποίο δεν γνωρίζομε στο σύνολό του, μας θυμίζει αυτήν την υπόθεση και ίσως να είναι μία επανάληψη με άλλα λόγια του Ν. 815, που ατύχησε και έτυχε μίας γενικής αποδοκιμασίας.

Αναφέρουμε τα παραπάνω, γιατί έχουμε την εντύπωση ότι θα έχουμε μία κλιμάκωση των διαμαρτυριών, όχι γιατί το νομοσχέδιο θίγει τάχα φοιτητικά συμφέροντα, αλλά γιατί έτσι τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως αφυπνίζουν το φοιτητικό κίνημα, που επί είκοσι χρόνια τελούσε εν υπνώσει. Κι αν το ξυπνήσουν τότε θα έχει μπροστά της δύσκολες μέρες η Κυβέρνηση και, φυσικά, πρώτο πρώτο το Υπουργείο Παιδείας.