30.9.05

Χάσανε το μεσαίο χώρο και γίνανε άκρα

Η ΝΔ κατέλαβε την εξουσία γιατί έπεισε ότι θα βρίσκεται κοντά στο λαό, ότι θα ανακουφίσει συνταξιούχους, μικρομεσαίους και μισθοσυντήρητους, ότι θα περιορίσει την γραφειοκρατία (που οι πολιτική καθιερώσανε και γιγαντώσανε), ότι θα διώξει όσους καταχραστήκανε δημόσιο χρήμα και γιατί οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχανε κουράσει με τη λιμνάζουσα πολιτική και την ανάδειξη βαρόνων του κομματισμού.
Ως Κυβέρνηση όμως η ΝΔ απογοήτευσε το λαό, γιατί τίποτε από τα παραπάνω δεν έκανε, έμεινε στα λόγια και στα φληναφήματα και τις υποσχέσεις. Έπειτα, ανάδειξε μερικούς «φλούφληδες» κολεγιόπαιδες, αποστασιοποιημένους από την πραγματικότητα, οι οποίοι έρχονται να σώσουνε το λαό, χωρίς να γνωρίζουνε τα λαϊκά προβλήματα.
Κατόπιν, αντί να συγκρουστεί η Κυβέρνηση με τα μεγάλα συμφέροντα, όπως έκανε ο μεγάλος μεσολογγίτης πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης, που συγκρούστηκε με τους πρέσβεις των ξένων μεγάλων δυνάμεων, με το βασιλιά και τους πλουτοκράτες, όπως το Συγγρό και τον Βλαστό, χαϊδολογεί τους μεγαλοβιομήχανους και έρχεται σε αντίθεση με τους φτωχούς, που γίνονται ολοένα φτωχότεροι, ακολουθώντας μία περίεργη θατσερική οικονομική πολιτική. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι Ενωμένο Βασίλειο.
Επιχειρήσεις κλείνουνε, εργοστάσια μεταφέρονται στην Κίνα, τη Βουλγαρία και σε άλλες βαλκανικές χώρες, γιατί ο Αλοφέσης δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο Υπουργός Υγείας υπόσχεται διάφορα και τα βάζει με 500.000 συνταξιούχους, ανακαλύπτοντας ότι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις μαϊμού. Συγκρούεται, δηλαδή, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που ευνόησαν προηγούμενες Κυβερνήσεις –έστω και χαριστικά. Οι συγκρούσεις βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα. Κυβέρνηση εναντίον υπαλλήλων, λοιπόν, σε σημείο που ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σταύρος Δήμας, προειδοποιεί ότι είναι λάθος οι πρόωρη συνταξιοδότηση με εθελούσια έξοδο, ότι είναι πολυδάπανη και σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν γίνεται…
Οι ευφρόσυνες δημοσκοπήσεις, που παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό μπροστάρη έναντι του Γ. Παπανδρέου, είναι παραπειστικές, γιατί όταν το καζάνι ξεχειλίσει και πλησιάζουν οι εκλογές, θα έρθει η τιμωρία από τους δυσαρεστημένους και τους ρ α χ ή- τ ε ς. Αυτούς που στέκονται στη ράχη μεταξύ των δύο κομμάτων και ψηφίζουνε την τελευταία στιγμή πότε εδώ πότε εκεί. Οι αποκαλούμενοι αναποφάσιστοι.
Πού είναι ο μεσαίος χώρος; Χάθηκε! Εξαφανίστηκε! Η Κυβέρνηση βρίσκεται στα άκρα. Παίρνει ακραίες θέσεις και δεν δίνει λύσεις λαϊκές, άμεσες και ικανοποιητικές, ώστε να καλύπτει το μεσαίο χώρο.
Όλα αυτά δίνουν την ευκαιρία στο μοιραίο πολιτικό, που θα βρισκότανε στο περιθώριο αν δεν τον ανέσυρε στο προσκήνιο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γεώργιος Ράλλης, να ασκεί αισχρή κριτική. Ο πιο ευνοημένος πολιτικός, που έβαλε ολόκληρη την οικογένειά του στην πολιτική, χωρίς να "χαίρει εκτίμησης", ούτε από τους συμπατριώτες, όπως δείχνει το παρακάτω ποίημα του κρητικού ποιητή Γιάννη Χατζηδάκη, ο οποίος δικαιώνει όσα λέμε...